Att måla och renovera har under senare år blivit lite av en folksport. Många ser det som en möjlighet att köpa ett billigare hus och sedan fixa till det så som de själva vill ha det, medan andra har gjort renoveringen till en affärsidé där de köper billigt, renoverar och sedan säljer en gång till med vinst.

Oavsett om du renoverar för din egen skull, inför försäljning av ditt eget hur eller för att tjäna pengar på en investering, så måste du veta hur du ska göra och vilken färg du ska använda för bästa resultat. Vilken färg du ska välja beror först och främst på underlaget (Ska du måla en plywoodskiva, en trävägg eller en vägg täckt av puts?) och vilket utrymme det handlar om.

För många är det självklart att exempelvis duschutrymmen måste målas med en särskild, vattentät, färg. Men det är kanske inte lika många som vet att det inte går att använda vilken färg som helst i vilket utrymme som helst. I många fall är det värt de där extra slantarna för att köpa rätt sorts färg istället för den första bästa och billigaste som du kan hitta.

Källaren – Ska det verkligen behövas?

Stora pengar läggs ner på att renovera kök och badrum med exklusiva material och snygga detaljer. Det är förstås inget fel i det. Både köket och badrummet är viktiga rum i huset. Men hur många har egentligen tänkt på hur källaren ser ut? Källaren är trots allt en del av huset även om den bara inhyser tvättstugan och pannrummet. Och hur kul är det med tvätt egentligen? Det behöver ju inte vara tråkigare än nödvändigt, så lägg en slant på att fräscha upp tvättstugan. Det kommer defintivt vara värt det i långa loppet.

Eftersom källarvåningen, som regel, är byggd av sten och dessutom i många fall utsatt för fukt både från insidan och utsidan, så ställer detta särskilda krav på den färg som du använder. Det är inte lämpligt att tapetsera insidan av källaren. Sätt inte heller upp panel där nere om du inte är mer än 100 % säker på att du inte har fukt någonstans i källaren. Fukt bakom paneler leder förr eller senare till mögel, hur försiktig du än tror att du är.

Då är det bättre att måla. Men vilken färg ska man egentligen använda i den här sortens utrymmen? Den vanliga väggfärgen går bort. Den är anpassad för plywood och gips som har en helt annan yta än putsade väggar. Vill du ha en tålig färg är det silikatfärg som du ska satsa på.

Silikatfärg är en industriellt framtagen färg, den är alltså inte alls naturlig till skillnad från linoljefärger eller kalkfärger. Färgen består av en bas av kaliumsilikat med tillsatta pigment som sedan blandas med en härdare. Förr fick kunderna själva blanda de två olika komponenterna i färgen men i dagsläget går det att köpa färdigblandad färg. Fördelen här är att du inte behöver gissa hur mycket färg som du kommer använda utan istället kan spara överbliven färg i burken precis som du skulle göra med exempelvis väggfärg.

Det speciella med silikatfärgen är att den skapar en kemisk reaktion när den målas på cement. Detta innebär att färgen binds till cementen och härdar till en hård och oerhört tålig yta. Med andra ord prefekt för exempelvis tvättstugan eller garaget.