Är det dags att tapetsera om? Har tapeterna sett sina bästa dagar eller vill du kanske bara ha lite omväxling? Oavsett vilken anledning du har till att tapetsera om så är det en hel del som du kan behöva göra innan du ens kommer igång med tapetseringen. Tro inte heller att du kan hoppa över något av stegen. Skulle du slarva med förarbetet kommer det synas när du är klar och det är ju synd om allt ditt arbete skulle vara förgäves.

Förberedelse av väggarna

Förberedelsen av väggarna ser olika ut beroende på vilka förutsättningar som du har. Ska du tapetsera om eller är det en första tapetsering på en helt ny väggskiva? Det har stor betydelse för hur lång tid det kommer ta och hur mycket arbete du kommer att få lov att lägga ner.

Köp också den tapet som du tänker använda. Hur du räknar ut hur mycket tapet som går åt beror på vilken tapet du kommer använda, och om denna har några mönsterrapporter. Har tapeten mönsterrapporter kommer det bli besvärligare än om den är enfärgad eller mönstrad utan rapport. Be om hjälp i affären om du känner dig osäker på hur mycket du behöver. Ta med rummens mått när du köper din tapet.

Omtapetsering

Du har redan en tapet på väggen och kommer inte sätta upp några skivor eller liknande. Det första du ska göra är då att ta bort alla eventuella krokar, skruvar och annat som häftstift eller liknande. Du behöver även stänga av strömmen och ta bort alla skal till kontakter och lampknappar. Du kan även ta bort listerna men det går att tapetsera ner till dem om du hellre vill det. Nästa steg är att ta bort tapeten. Lämna inte kvar någon tapet på väggen innan du sätter upp den nya utan se till att väggen är helt ren.

Använd en bred skrapa för att få ner tapetresterna. Strukturtapeter och gammeldags vävtapeter är notoriskt svåra att bli av med. I de fallen kan det vara värt att fundera på om en ny, tunn, väggskiva kan vara en lämplig lösning istället för att riva ner tapeten. När det gäller moderna tapeter är det dock betydligt enklare. Dessa har ofta ett platsskikt ytterst som du drar loss först. Sedan är det relativt enkelt att ta ner tapeten. Antingen direkt, med skrapa, eller med ett särskilt lösningsmedel för tapeter.

Oavsett hur du bär dig åt kommer sedan nästa steg och det är spackling. I teorin kan det vara möjligt att slippa spacklingen men i praktiken är det nästan alltid ett måste. Minsta lilla in- eller utbuktning eller skada på underlaget kommer att synas igenom tapeten. De måste med andra ord täckas med spackel och sedan slipas. Har du ett mörkt underlag, exempelvis en mörkt målad vägg, som ska täckas av ljus tapet så måste denna målas över med ljus färg. Färgen måste torka minst 24 timmar så kom ihåg att ta med det i beräkningen när du försöker räkna ut hur lång tid det kommer att ta.

När spacklet är slipat och eventuell färg har torkat är det dags för att sopa eller ännu hellre dammsuga golvet med en industridammsugare innan väggarna tvättas. Detta görs för att ta bort damm som finns kvar efter slipningen och för att få tapeterna att fästa bättre. När allt det här är gjort är det äntligen dags att börja tapetsera.