Det är viss skillnad om du väljer att tapetsera ovanpå en helt ny vägg med helt nya skivor än om du väljer att tapetsera om en gammal vägg där det redan sitter tapet. Själva tapetseringen är förstås den samma men skillnaden ligger i själva förarbetet.
När är det bäst att sätta skivor?
Har du byggt ett eget hus eller egen tillbyggnad är svaret ganska enkelt. Skivor är helt enkelt det första som sätts upp när du bygger en vägg (om du inte murar förstås, för då kan du hoppa över den här biten helt). Skivorna kan vara av plywood eller gips. Du kan även använda så kallad MDF-skiva men detta är betydligt ovanligare och mycket dyrare.
Det kan också vara en god idé att sätta upp nya skivor om väggen av någon anledning är skadad eller om du tampas med vävtapeter som vägrar släppa från underlaget. I det senare fallet är det helt enkelt en fråga om hur mycket arbete du vill lägga ner på förberedelserna. Gamla hus som är byggda för hand är dessutom ofta väldigt sneda. Det kan hända att båda väggar, golv och tak lutar åt olika håll i rummet. Då kan skivor användas för att rikta upp väggarna och få dem något sånär raka. Detta är särskilt viktigt om du sätter upp randiga tapeter eftersom minsta lilla avvikelse kommer synas tydligt.
Skivorna är uppe – Och sen?
Ta en titt på väggarna. Är de raka? Om inte kan du behöva rikta dem lite. Använd ett vattenpass och se till att skivorna dessutom är raka från ena änden till den andra. Bulor och kurvor har en förmåga att synas väldigt väl även efter att tapeterna satts upp. När väggen är så slät som du kan få den går du vidare till spackling. Du börjar med att sätta vävband mellan skivorna och sedan spackla utanpå detta för att jämna till. Vävbandet döljer springan mellan skivorna och spacklet gör att väven inte kommer synas genom tapeten. Samtidigt ser du också till att spackla över eventuella skruvhål och skador i skivorna så att du får en jämn och fin yta när du väl sätter igång med tapetseringen.
Har du en murad vägg kan du nu istället behöva putsa den eller bredspackla beroende på hur den ser ut. Det är bättre att sätta tapeten direkt på den murade väggen än att försöka fästa några skivor eller liknande. Det är helt enkelt inte värt besväret när du redan har ett så bra underlag.
När spacklet har torkat ska det slipas. Rekommenderat är att använda en slipmaskin för jobbet. Du ska dessutom skydda dig själv med ansiktsmask och skyddsglasögon. Dammet är inte giftigt men det är ändå skadligt att andas in stora mängder damm. Se också till att hålla god ventilation. Allt för mycket damm i luften kan orsaka så kallade dammexplosioner. Detta är ovanligt vid en renovering eftersom det krävs stora mängder damm, men man kan aldrig vara nog försiktig. Efter att spacklet slipats ser du över väggen en gång till. Den här gången med hjälp av en ficklampa. Eventuella ojämnheter måste antingen spacklas igen eller slipas ner.
När allt är klart är det bara att sopa eller dammsuga med en grovdammsugare innan du torkar av väggarna en sista gång för att bli av med fett och damm. När allt är torrt kan du sedan äntligen sätta igång med tapetseringen.